Vína Vinařství Lahofer

Víno je nejkonzumovanějším alkoholickým nápojem na světě. Tři miliardy lidí vypijí asi pět litrů vína ročně, což je dohromady půl bilionu litrů ročně! Pro takto široce konzumovaný nápoj je víno překvapivě složité, skládající se z asi 800 chemických sloučenin.

Hlavními druhy vína jsou červené víno, bílé víno, šumivé víno (také známé jako šampaňské) a fortifikované víno. Fortifikované víno má extra alkohol přidaný do hroznové šťávy před začátkem fermentace nebo se alkohol přidává do vína po fermentaci.

Červené víno a bílé víno nejsou fermentovány ze stejných hroznů; červené víno se vyrábí z fialových hroznů, zatímco bílé víno používá zelené hrozny. Rozdíl je způsoben tím, jak rychle se ze šťávy odstraní barvivo hroznů (tzv. antokyanin). Hrozny jsou červené i zelené - ještě před dozráním obsahují oba pigmenty! Pigment zůstává ve šťávě, dokud se všechen cukr nepromění v alkohol. V tomto okamžiku se bezbarvé molekuly zvané taniny vážou na antokyanin a vysrážejí se z roztoku a barví víno do červena. Tento proces vyžaduje čas: většina červeného vína se vyrábí tak, že se bílé víno před lisováním nechá několik týdnů uležet na slupce. Bílé víno se naproti tomu lisuje ihned po rozdrcení, takže si zachová veškerou svou barvu.

Víno se obvykle vyrábí z hroznů, lze však použít i jiné ovoce – víno je často ochuceno ostružinami, borůvkami, malinami, třešněmi nebo medem.

Skrýt popis